Celkový počet zobrazení stránky

streda 31. októbra 2012

Dušičky

Nemáme vo zvyku obehať celé Slovensko a zapalovať sviečky na hroboch. Niežeby som bola až tak veľmi proti - len mi celá tá vec s dušou nejako nejde do súvislosti s miestom, kde sa "odloží" telesná schránka. A tiež k tomu prispeli nejaké súkromné skúsenosti z minulosti. A som veľmi pragmatická, celý ten dopravný a človiečikovský chaos ma desí a podvedome očakávam zvýšenú nehodovosť a počet krádeží. A tiež mi príde dosť hrozné ako niektorí ľudia dokazujú svoju akože lásku k zosnulým pompéznymi pohrebmi, výstavnými hrobkami, ale za ich života.....veď to poznáte. Takže, ako ja prežívam dušičkovský sviatok? Večer, keď už je všade kľud aj v našej maličkej dedinke, sa radi prejdeme na cintorín, pokocháme sa svetielkami, zapálime pri kríži sviečku a spomenieme si na svojich blízkych.


Ale kým ma kedysi pri pomyslení na vlastnú smrteľnosť chytala úzkosť,dnes už mi z nej vyplýva celkom iné ponaučenie - život treba ŽIŤ TERAZ! A tak už pár rokov pijeme z krištálových pohárov napríklad aj k večeri počas týždňa a dodnes som hrdá na minuloročné vianočné sviatky, keď som s radosťou s deťmi ozdobovala náš dom a vešala svetielka na úplne špinavé okná a celé sviatky tu bolo kopec milých priateľov, užívali sme si svoju blízkosť, tešili sa zo seba, jedli dobré jedlo a NIKOMU nevadili špinavé okná či nenaleštený nábytok.A svoje plány a sny neodkladám na POTOM....a nemám chuť robiť veci len preto lebo "ľudia si budú myslieť...." . Skúste to, tá osobná sloboda stojí za to!

5 komentárov:

  1. Krásny príspevok Zdenka , ako keby my hovoril z duše, pekný večer pri kryštálových pohárikoch :)Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milá Zdenka,pochopit Tvoje slová a konať s mimi v súlade trvá každému inú dobu...a niekomu sa to nepodarí nikdy,ale takí sme my ľudia už rôznorodí...
    Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mám ten istý životný postoj, úplne zdielam tvoje slová. Sloboda...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zdeni úplne súhlasím so všetkým, čo si napísala. Páči sa mi tento príspevok, hovorí mi z duše............Kami

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Milé virtuálne i reálne priateľky, ďakujem za vaše krásne komentáre!

    OdpovedaťOdstrániť