Celkový počet zobrazení stránky

pondelok 29. augusta 2011

A opäť - všetko zlé na niečo dobré

Naše príslovia a porekadlá maju niečo do seba. Ked som sa v máji ťažko vyrovnávala s odchodom Katky z republiky mi utecha, že budeme môcť cestovať za nou do Nemecka moc nepomáhala...ale čas letí a prišlo i k tomu. A tak sme vdaka pohostinnosti a trpezlivosti našich priateľov videli iný kusok sveta. Trasa Salzburg, Mníchov, Stuttgart. Cesta dlhá, ale i krásna, rakuske i nemecké sedliacke dvory v kopcoch, rodinné farmy, nádherne upravené luky, polia, kravy, ovce.... od pocitov krásy až po myšlienku, prečo to u nás tak nie je ? Prečo denne prechádzam okolo zanedbaných ovocných sadov, polí, na ktorých nikto nič nepestuje, nepokosených luk?

a tiež nádherné jazerá, Chiemsee, Mondsee...

Stuttgart


čiste encyklopedicky -
Stuttgart je hlavné mesto nemeckej spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko na juhozápade Nemecka. Najbližšie ležiace veľkomestá sú Bazilej, Frankfurt nad Mohanom a Mníchov.
Stuttgart leží asi hodinu cesty od pohoria Schwarzwald a podobnú vzdialenosť má aj od pohoria Švábska Jura. Mesto je položené v údolí, okolo sú vinice a lesy, blízko rieky Neckar. Pokrýva oblasť 207 km². Stuttgart sa nachádza v strede regiónu Stuttgart ktorý zahrňuje aj blízke mestá Ludwigsburg, Böblingen, Esslingen, Waiblingen, Göppingen a aj ich príslušne krajinské okresy.
Región Stuttgart a hlavne priamo mesto je známe svojím vysoko technicky vyspelým priemyslom. Niektoré z najprominentnejších spoločností v Stuttgarte sú Daimler AG, Porsche, Bosch, Hewlett-Packard a IBM, z ktorých tu niektoré majú svoje celosvetové alebo celonemecké hlavné sídlo.

prevzaté z wikipedia.sk

Pre nás všetko nové a iné - krásna časť mesta tvorená starými domami s tehlovými fasádami, vinice v kopcoch, rieka s divadlom na lodi, početné kupaliská s minerálnou vodou, hromadná doprava na urovni luxusných vozidiel, parky, jazerá, fontány, v ktorých sa kupali ľudia...
Okrem kupania v jednom z kupalísk s minerálnou vodou a neuveriteľným saunovým svetom stihli sme miestnu tržnicu, obrovsku zoo, výstavu homeandgarden na zámku v Ludwigsburgu, x-poschodové hračkárstvo.

Tých pár dní nám utieklo rýchlo. Videli sme veľa, nachodili sme sa :), prekecali krásne večery, užili siá jeden druhého. Bolo to skvelé. Nemecko ako také je ozaj niekde inde....kulturou, prácou, plácou, prostredím....doma je všek doma, tak priatelia vyhrnme rukávy a podme urobiť čosi pre to naše krásne Slovensko. Pridáte sa?

1 komentár:

  1. Zdenka, s tym Nemeckom mas pravdu. A vies, ze som si nedavno, ked sme krizom presli celym Nemeckom polozila v duchu tu istu otazku : preco to u nas tak nejde?

    OdpovedaťOdstrániť