Celkový počet zobrazení stránky

utorok 9. júla 2013

Po stopách fialovej

že ma má niekto tam hore rád, to si s vďakou uvedomujem už dávno, ale občas ma ešte zaskočí tá rychlosť plnenia niektorých snov...to že sme tento rok napokon zavrhli myšlienku dovolenky v Toskánsku (v domnení, že lacnejšie bude ostať na severe Talianska ha-ha-ha) mi bolo okamžite vynahradené. Posledný večer na prechádzke v Caorle stretávame putovnú výstavu na tému levandula a z propagačných materiálov sa dozvedáme o mestečku Venzone, ktoré je čírou náhodou tak nejak cestou domov...


proste zísť z dialnice a po pár kilometroch...




levanduľový palác, prehliadka zdarma, na prízemí obchodík

obchodíky asi štyri v mestečku, blízko seba, určite ich neminiete
okrem nich nejaké kaviarničky, malé potravinky so syrmi (tretinová cena ako v turistických oblastiach), pečivom a zmrzlinou. Drobné hotelíky, ale žiadna masovka, pár turistov, či skor horolezcov a nejakí cykloturisti.

tento rožný obchodík bol špecializovaný na potraviny
keksíky, bonbóny, likéry, čaje - všetko z levandule
predavačka vám ochotne naleje likér na ochutnanie, 
deťom dá keksíky, uvarí čajík





s parkovaním nie je problém, keď vchádzate do mestečka ide vlastne o pevnosť obkolesenú vodnou priekopou (bez vody toho času), jednosmerky vás donútia celú ju obísť a na konci je škola, pred ktorou je veľké parkovisko, takmer prázdne. Myslím, že by nebol žiadny problém nocovať na ňom.


 a práve tu mi skončila baterka vo foťáku...

ešte k tej levanduli - doteraz neviem, či je nejaké pole priamo vo Venzone. Ľudkovia všetko len taliansky hovoriaci, tri predavačky nám tvrdili, že tam žiadna nie je a ochotne nám dávali kontakty na agentúry, ktoré nás na polia v okolí zavedú, len jedna kočka tvrdila, že treba prejsť most, za mostom doprava smerom k horám a po cca 20 minutach chodze je políčko...bolo ale desne teplo , foťák vybitý, nejako sme to vzdali...

ale tu je mapka polí
a tu farmy


Tak pokiaľ prechádzate severom Talianska, máte radi ospalé staré mestečká, kde nie sú davy turistov, kde robia kafé naozaj malé a silné, kde všetko vonia levandulou, ĺudia sú milí a usmievaví...urobte si pauzu vo Venzone, malom raji uprostred vysokých kopcov.















1 komentár: