Celkový počet zobrazení stránky

utorok 7. februára 2012

Príspevok slepačí - samochváliaci



Keď sme si domov priniesli sliepočky, boli sme viacmenej teoretici. Po prečítaní x článkov a diskusií sme pochopili, že v zime sliepky skôr neznášajú než znášajú. Slabé odchýlky sa vyskytli i v lete, krátkodobé obdobia mi pripomínali niečo ako laktačnú krízu u žien, ale bolo to naozaj iba chvíľkové. No a teraz sa chcem s chovateľmi, aj tými budúcimi podeliť o skúsenosť, ako mať plnú znášku i v treskúcich mrazoch. Ono totiž vážne stačí, ako obvykle, iba chcieť.
Existenčný základ je kurník - ten náš je na metrových koloch, aby sliepkam neťahalo, zateplený 10cm polystyrénom, zaklébrovaný. Zimná podstielka - slama, pravidelne pridávať. V zime im ho nečistíme tak často, ako v lete, konieckoncov ich (s prepáčením) hovienka slúžia tiež ako izolácia. Na noc dávame medzi slamu plastové flaše s horúcou vodou, cez deň majú voľný pohyb po pozemku, pokiaľ nie je sneh môžu zobať trávu. Niekoľkokrát denne dostávajú teplú vodu, každý deň okrem zrna aj nejakú čerstvú potravu - tekvicu, šupy zo zeleniny atď. A to je vlastne všetko. Kedysi som čítala, že vo veľkej zime im treba mazať hrebienky masťou, ale to asi skôr niekde na Orave je aktuálne. Takže , želám všetkým sliepkam a icj chovateľom veľa vajec!
P.S. a ešte štatisticky - pri 11tich sliepkach máme 5 až 8 vajec denne pri týchto teplotách.

2 komentáre:

  1. Zdeni, tak toto musím dať prečítať kolegyni, akurát dne sme sa včera rozprávali o tejto zime a sliepkach či im nesú vajcia. Veľmi rada sa sem vrátim, sledovala som Ťa na Modrej streche ako prerábate domček.
    Jana

    OdpovedaťOdstrániť