Celkový počet zobrazení stránky

sobota, 30. novembra 2013

Výborné bravčové a Klárin likér

Na naozaj mňamkové mäsko potrebujeme:
bravčové na kosti 
maslo, horčiču, soľ, čerstvú šalviu, petržlenku, rozmarýn,tymián
zemiaky, slaninku, mrkvu, petržlen, šalotku


mäsko narežeme na plátky tak, aby ostalo držať na kosti, osolíme, natrieme maslom zmiešaným s horčičou (poctivo medzi všetkými plátmi)
potom do každej medzery naukladáme veľa byliniek


mäsko zviažeme, aby držalo pokope a na panvici zprudka opečieme z každej strany

uložíme na pekáč, vrch zakryjeme plátkami slaniny, podlejeme masovým vývarom


po cca 40 minútach pridáme zemiaky, šalotku, mrkvu, petržlen a pečieme kým nie je zelenina upečená a vrchná koža na mäsku hnedá.



Klárin likér

neviem, či má tento schnaps nejaké meno, pre mňa ostane Klárin
pridávam ho sem, hoci ešte neviem, ako bude chutiť výsledný efekt, takže skúšajte na vlastné riziko

potrebujeme
1kg bio citrónov, 1kg kryštáľového cukru, 100ks šalviových listov, 1liter destilátu (ja som dala našu vlastnú pálenku, ktorá je inak dosť brrr, tak dúfam...)


nahádžeme do hrnca, zalejeme alkoholom, dáme do chladu a každý deň premiešame, trvá to celý mesiac:(



tak už len vydržať ten mesiac...asi to bude dobrý novoročný likérik.


Dobrú nocku!









XMAS
























nedeľa, 24. novembra 2013

Dobré ránko

sa nám to pohlo i pred domom ...

Krásne nedeľné ráno, posledné predadventné! Včera večer sme sa vrátili z návštevy u svokry a švagrovcov a tieto príjemné rodinné chvíle ma naštartovali zamestnať hlavu konečne iným smerom , taaaaakže - dnes sme s bambulkami samé doma a ideme piecť medovníčky a pokontrolovať, čo nám do vianočnej výzdoby chýba :)

Dnešný tip na pokochanie : http://www.mimibazar.cz/rodinne_fotografie.php?user=905

utorok, 19. novembra 2013

Budapešť

Konečne. Konečne sme mali opäť príležitosť vytiahnuť Hugiho  a vypadnúť. 

Budapešť, časť  Pešť, kemp Arena. Momentálne prebieha celková rekonštrukcia kempu, sociálky sú úplne nové. Obsadenosť bola minimálna, je už predsa po sezóne. V blízkosti verejnej dopravy, ale i želežničnej trate a letiska ...






v piatok večer sme zvládli len neďaleký obchoďák a šupli sme sa do perín.
Sobota.

napriek všetkým odporúčaniam používania hromadnej dopravy presúvali sme sa autom, nakoľko sme chceli veľa stihnúť a občas sme sa teda dooosť najazdili, kým sme zaparkovali, ale moje zlato našlo miesto i priamo v centre.

preslávená tržnica a veru, bolo na čo pozerať



podzemie ryby (živé), divina
prízemie ovocie, zelenina, koreniny, pekárne a mäsko
prvé poschodie občerstvenie a maďarské kroje, pletené výrobky, keramika
nádhera, žiadna čína, poľsko


štrúdla naozaj plná maku


takúto blúzku som ako dieťa mala 




po tržnici návšteva vodného sveta
toľko ospevovaného - no- už sme asi trochu rozmaznaní, po návšteve rakúskeho Sonnentherme, či maďarského Sárváru je tento budapeštiansky zaujímavý azda len interiérom
inak - dosť malý, na nete nafotený tak, že pôsobí veľko, ale v podstate ide o jednu halu, kde je v strede zaujímavá akože stavka a okolo nej sú umiestnené všetky bazény
jeden bazén celoročne vonkajší, to už i v našom Mederi ich je viac...
zaujímavé vidieť, ale mať túto vedomosť určite by sme navštívíli radšej nejaké historické kúpele, ktorých je v Budapešti požehnane







okúpaní sme stihli navštívíť v ten deň otvorené vianočné trhy

trošku sa potúlať centrom


a potom už pokľudný camping sprevádzaný hustou hmlou



nedeľa


Tropicarium

asi pridám viac foto, keď môj drahý vydoluje z telefónu nejaké, mne to moc nafotiť bez blesku nešlo




Na prvé videnie ma Budapešť očarila, ma neskutočné množstvo pamiatok a kupeľov, nie je zas tak ďaleko, takže dovidenia nabudúce...
Nepríjemné poznanie, kým v okolí Balatónu a v termáloch je nemčina prvým jazykom, v Budapešti to šlo len maďarsky a anglicky...naše mláďa bolo na koni, ale ja som si pripadala ako hluchonemec...musím s tým niečo robiť, ideálne asi maďarčinu načať...

a uplne som zabudla - zohnali sme ju!!!!!
moju makpalinku