Celkový počet zobrazení stránky

piatok 28. februára 2014

1200 kilometrov maďarských - deň štvrtý

Cieľ dňa - ZOO Nyíregyháza
http://www.sostozoo.hu/


tak blízko Ukrajine som ešte nebola


ZOO sme našli ľahko, parkovisko parádne, veľké vhodné určite aj na prespatie.

tak toto boli absolútni víťazi, boli sme z nich paf

a potom tá klasika - medvede, levy, tigre, žirafy atď :)
a jedna krááásna kráva
pozrite aké nádherné mihalnice mala




V Nyígeryháze nájdete i kúpele, ktoré ovšem teraz práve rekonštruujú a nádherný skanzen, ktorý je mimosezónne tiež zatvorený. Škoda, vyzeral krásne.




malá prechádzka a smer - Hajdúszoboszló

http://hajduszoboszlo.hu/sk/

asi najväčší kúpeľný komplex v Európe. Verím, že v sezóne a za normálnych okolností paráda. my sme mali smolu, že práve prebiehali stavebné práce a navyše, v zime su vonkajšie bazény mimo prevádzku. Inak id eo obrovský komplex skladajúci sa z kempu, hotela, aquaparku, bazénov, jazier, FKK ostrova, reštaurácii, detských ihrísk atď...len od nás žiaľ priďaleko.
Na recepcii absolútne prázdneho kempu iba tetuš maďarsky hovoriaca...ale milá, rukami nohami vysvetlila, že musíme ísť na recepciu hotela. Točenie s Hugim do hotela fakt sranda..zvládli sme. na recepcii hotela tetuš, čo síce mala základy angličtiny a nemčiny, ale zato takmer žiadne vedomosti o chode kempu..dostali sme kľúče od brán, od sociálnych zariadení a boli sme sami správcami kempu priamo napojeného na všetok ten kúpeľný čurbes. 




Takže z kempu ľahkou prechádzkou okolo jazera, potom dreveným mostom ponad jazero a ste v Aquapalace . Podvečer to ešte šlo, potme cestou späť som mala na mále, na tých tmavých hladinách mi chýbala už len silueta utopenca...asi prestanem pozerávať Vraždy v Midsomeri..

ale Aquapalace naozaj super, bazény ako jaskyňa, rímsky svet, podmorský svet, kinobazén, kde sedíte a pozeráte telku, pričom nad vami hviezdna obloha a neónové svetlo, v ktorom svietia plavky :) Na prvom poschodí detský svet a zopár víriviek. Naozaj  z každého rožka troška. Vod av týchto kúpeľoch smrdí ako Ichtyolová masť.

http://www.wellnesstips.sk/madarsko/hajduszoboszlo-zazitkove-kupele-aqua-palace_60191_0_1.html






potom už len tá hororová cesta späť do Huga


Miška v kempovej kuchynke varila špagety, večera a spinkať. Zvyšok rodiny ešte hral karty a iné hazardy, ja som padla ako hruška.


A spalo sa super. I ke´d toto bol najdrahší nocľah za celú dovolenku, prevyšoval 30Eur. Ja viem, za štyroch a sami v kempe, čo by sme chceli. V cene boli dve športové haly na kúpanie, v Aquapalace majú kempoví hosti alen zľavu 20 percent, ale len na celodenný vstup. V Aquapalace ešte musím pochváliť šikovne vyriešené zamykanie skriniek v šatniach, na čiarkový kód na náramku, nehrozilo stratiť kľúč, dobrý nápad.

1200 kilometrov maďarských - deň tretí

Pondelok ráno. Budíme sa v kempe v Egerszalóku, dávame ešte posledný kúpeľ a vyrážame smer Miskolc.
http://www.barlangfurdo.hu/


Tak na tieto kúpele som bola veľmi zvedavá, najmä z klaustrofobického hľadiska, ale žiadna katastrofa to nebola. Sú zaujímavé, ale po príjemne horúcej vode v Egerszalóku boli trošku studenšie. 

asi najviac sme si užili tmavú sálu s ilúziou nočnej oblohy, vhodne podfarbenú meditačnou hudbou.
no...na foto to tak hodnoverne nevyzerá



naozaj jedinečné, systém jaskýň, aký nevidno. Ale tiež úplne prvé kúpele v Maďarsku, kde musím konštatovať, že je lepšie vyhnúť sa miestnemu stravovaciemu zariadeniu. Naozaj slabota, v Maďarsku sme zvyknutí na čosi úplne iné.

odchod z kúpeľov.
Spali sme na voľnom parkovisku cca 300 metrov od kúpeľov a spalo sa super. Ráno sme našli neďaleko potraviny na nákup pečiva a základných nevyhnutností. Trošku som sa obávala, keď sa ku mne ráno blížil mestský policajt so psami, že to prenocovanie asi bude pokutované alebo čosi, ale iba sa polštinou opýtal, či máme nejaký problém, či potrebujeme pomoc. Zlatý muž, ja som len vonku na čerstvom vzduchu čakala, kým môj drahý v karavane uvarí kávu...



1200 kilometrov maďarských - deň druhý


Nedeľné ráno, káva v kľude pri rannej prechádzke k prameňom, mláďatá ešte spia v Huginovi.


Zloženie vody si nájdete na nete, je na mnohé choroby vhodná
a smrdí ako tona pokazených vajec :) Budišianka by bledla závisťou :)





Po prechádzke budíme omladinu, v pyžamkách si preskočili do auta a presunuli sme Hugiho pársto metrov ďalej do termálkempu. 
http://www.egerszalok.eu/hu/furdohaz.html
Nádherný komplex apartmánov, dva bazény, tri sauny, wifi, všetko v cene cca 20 Eur za noc pre štyri osoby. Za tú cenu ťažko nájsť čo i len trojhodinový vstup na kupko pre štyroch.

takže raňajky boli už pekne v kempe vonku
pri stáni na divoko na parkoviskách sedenie nevykladáme, netreba provokovať


k bazénom pár krokov




po krátkom čvachtaní a úžasnej  parnej saune sme sa poobliekali a vyrazili do Egeru.



krásne historické mesto, k obedu sme zapadli do Dorneru, milý rodinný podnik, trošku socialistické zariadenie, ale výborné jedlo
http://dornerrestaurant.gportal.hu/

po skvelom obede sme sa vyšplhali na Egerský hrad





po dávke adrenalínu z podzemného výstaviska voskových figurín sme opať zaparkovali v Dorneri, ale tentokrát v cukrárenskej časti


potom krátka prechádzka mestom a späť do kempu, kúpať a sauniť a večer grilovať a spinkať .