utorok 30. augusta 2011

Večer takmer jesenný

Dnes na mňa doľahla akási únava, polihávam a popíjam čajík s medom. Vonku je už tma a mne to začína pripomínať jeseň.
Cez víkend sme mali na návšteve švagrovcov zo Žiliny a keďže v tom horku, ktoré bolo, ma to nejako do špeci teplej kuchyne nelákalo, skúsila som aspoň jeden recept studený a dopadol na jednotku.

Takže potrebujeme feferónky, baranie rohy, papriku, cibuľu, prípadne zelené rajčiny ( v mojom prípade všetko vlastný chov) a nejaký syr, mala som fetu, ale určite je výborný i kozí, olivový olej, sladkokyslý nálev (dávala som hotový, kúpite v Rakúsku, Nemecku), korenie na syry alebo feferónky, v tom mojom bol bobkový list, sušené čilypapričky, sušený cesnak, horčičné semienko, provensálske bylinky.
Postup je asi jasný - feferňonky a papriky vyčistiť od semienok (pozor štííípe ešte dva dni na rukách), nasplniť syrom a ukladať do pohára striedavo s korením, cibuľou a nakrájaným zvyšným syrom. Zaliať troškou nálevu a olivovým olejom. Uložiť do chladničky a vydržať aspoň do druhého dňa.

malý úlovok z Nemecka na inšpiráciu

svietničky od Claudii sa konečne zabývali, myslím, že v kúpeľni im to vážne pristane

Dobrú noc !

pondelok 29. augusta 2011

A opäť - všetko zlé na niečo dobré

Naše príslovia a porekadlá maju niečo do seba. Ked som sa v máji ťažko vyrovnávala s odchodom Katky z republiky mi utecha, že budeme môcť cestovať za nou do Nemecka moc nepomáhala...ale čas letí a prišlo i k tomu. A tak sme vdaka pohostinnosti a trpezlivosti našich priateľov videli iný kusok sveta. Trasa Salzburg, Mníchov, Stuttgart. Cesta dlhá, ale i krásna, rakuske i nemecké sedliacke dvory v kopcoch, rodinné farmy, nádherne upravené luky, polia, kravy, ovce.... od pocitov krásy až po myšlienku, prečo to u nás tak nie je ? Prečo denne prechádzam okolo zanedbaných ovocných sadov, polí, na ktorých nikto nič nepestuje, nepokosených luk?

a tiež nádherné jazerá, Chiemsee, Mondsee...

Stuttgart


čiste encyklopedicky -
Stuttgart je hlavné mesto nemeckej spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko na juhozápade Nemecka. Najbližšie ležiace veľkomestá sú Bazilej, Frankfurt nad Mohanom a Mníchov.
Stuttgart leží asi hodinu cesty od pohoria Schwarzwald a podobnú vzdialenosť má aj od pohoria Švábska Jura. Mesto je položené v údolí, okolo sú vinice a lesy, blízko rieky Neckar. Pokrýva oblasť 207 km². Stuttgart sa nachádza v strede regiónu Stuttgart ktorý zahrňuje aj blízke mestá Ludwigsburg, Böblingen, Esslingen, Waiblingen, Göppingen a aj ich príslušne krajinské okresy.
Región Stuttgart a hlavne priamo mesto je známe svojím vysoko technicky vyspelým priemyslom. Niektoré z najprominentnejších spoločností v Stuttgarte sú Daimler AG, Porsche, Bosch, Hewlett-Packard a IBM, z ktorých tu niektoré majú svoje celosvetové alebo celonemecké hlavné sídlo.

prevzaté z wikipedia.sk

Pre nás všetko nové a iné - krásna časť mesta tvorená starými domami s tehlovými fasádami, vinice v kopcoch, rieka s divadlom na lodi, početné kupaliská s minerálnou vodou, hromadná doprava na urovni luxusných vozidiel, parky, jazerá, fontány, v ktorých sa kupali ľudia...
Okrem kupania v jednom z kupalísk s minerálnou vodou a neuveriteľným saunovým svetom stihli sme miestnu tržnicu, obrovsku zoo, výstavu homeandgarden na zámku v Ludwigsburgu, x-poschodové hračkárstvo.

Tých pár dní nám utieklo rýchlo. Videli sme veľa, nachodili sme sa :), prekecali krásne večery, užili siá jeden druhého. Bolo to skvelé. Nemecko ako také je ozaj niekde inde....kulturou, prácou, plácou, prostredím....doma je všek doma, tak priatelia vyhrnme rukávy a podme urobiť čosi pre to naše krásne Slovensko. Pridáte sa?

nedeľa 14. augusta 2011

Dnes bolo leto

a bolo to pre zmenu super. V podstate nám ani tak  nechýba teplo, ako to slnko, ktoré nabíja pozitívnou energiou. Takže dnešok sme využili naplno vonku, pokácali sme nejaké stromy, obstrihali kríky, zamrazili černice a rebarboru, dali sušiť žihlavu pipinkám na zimu. Tatinko náš konečne dorobil dlažbu okolo bazéna. Večer sme si narobili zemiakových šúlancov s makom - naozaj krásna nedeľa.
náš zeler, úžasná vôňa

Dobrú noc.

p.s. ak sa vám náhodou na záhrade povaľuje starý obytný príves a neviete čo s ním, mrknite

sobota 13. augusta 2011

Perný víkendík

Včera sme mali doma babskú jazdu ako sa patrí, vrátane pyžamovej party, teda návšteva prespala. Teraz je mi ľúto, že som viac nefotila, napríklad Claudiine plavecké výkony v 21 stupňovej vode v bazéne :) Nášho tatinka zachránilo, že mal nočnú, inak by z tej hladiny estrogénu u nás doma asi zošalel :)

vyrábali sme si nechty pre radosť, aj moje babule sú opäť za "dámy", Emi samozrejme aj nechty na nohách namalované
a túto fotku som proste musela...naša Katka, prezývaná dietka :)...aspoň vidíte že nekecá, ona aj je, napriek svojmu zhadzovaniu váhy. Tak teda Kati, na zdravie!

stihli sme dnes aj hody v Plaveckom, tieto úžasné parochne sme proste museli mať


akoby ich jedna mater mala :)

uhorky  nám občas prerastú nákladačkovú veľkosť, tak dávam do mrazničky na zimu

a kým bol tatinko s našou pubiškou a jej kamoškou v kine, pozrela som si popri žehlení časť z obľúbeného seriálu Viktoriánska farma, bola jesenná časť, chystanie potravy na zimu, veľmi poučné.Skupina nadšencov, ktorí sa pokúšajú žiť ako kedysi...jednak je to veľmi, veľmi ťažké a jednak si uvedomíte, že k prežitiu toho skutočne zas tak veľa človek nepotrebuje.
táto foto prirodzene nie je moja

Tak dobrú nocku, všetci už doma zívame, bol to rušný deň.

utorok 9. augusta 2011

Ostrý štrajk

Dnes štrajkujem - teda aby ste chápali, je len pol šiestej a ja si sedím v posteli, pozerám telku (čo sa mi tiež nestalo už veľmi dávno) a píšem si. Po uplynulých dňoch proste potrebujem fyzický oddych, únava pokročila tak, že nevládzem vykonávať ani veci, ktoré ma vyslovene bavia. Na ČT1 práve beží nejaký super program, kde výtvarníčky renovujú nábytkové poklady zo starej chalupy. Ide im to super.

V chladničke máme nachystanú nakladanú zeleninku, ktorá vyzerá dobre, ale musíme ešte pár dní počkať, kým bude hotová. Ak máte v záhradke prebytky, skúste to. Recept kopírujem už tradične z MMB.

RECEPT:
4 litre vody, 1 liter octu, 65dg cukru, 13dg soli, 1PL celého čierneho korenia, 1ČL horčičného semena, 6 bobkových listov, 1ČL BORKÉN (kúpite v záhradkárskych potrebách), karfiol, cibuľa, zelené paradajky, cuketa, baranie rohy, paprika, jabĺčková paprika, fazuľové lusky... (akákoľvek zelenina okrem červených paradajok, červenej kapusty, cvikly.

POSTUP PRÍPRAVY

Pripravíte si nálev zo všetkých korenín a tekutín (nevariť!!! ). Nálev odložte na 24 hodín do chladu, občas premiešajte.
Na druhý deň si nálev rozlejte do 3 fliaš, resp. ak máte takú veľkú nádobu, že nemusíte, nechajte v jednej (napr. veľké vedro), zeleninu umyte a naukladajte do fliaš. Karfiol rozoberte na menšie ružičky, aj cuketu, paradajky a papriky nechajte vkuse. Už na druhý deň môžete zo zeleninky odjedať. Takýto nálev vám vydrží aj do zimy a stále môžete dopĺňať novú a novú zeleninku.

Dnes ma naša Miška svojou lenivosťou fakt vynáša, ale musím ju pochváliť, v nedeľu piekla cheesecake a to hneď dva (trošku som jej pomohla)

No a ešte sme si upiekli rebarborový koláč a kakaový...tak neviem, nemám zmeniť názov blogu na niečo ako Zápisky z kuchyne či Žravá rodinka informuje :)? Pokiaľ ide láska cez žalúdok, tak u nás je lásky dom plný až po strechu :)

Tak ten program na ČT bol Chalupa je hra a práve tento diel bol ako robený pre mňa. Napodiv tá telka je celkom zaujímavá vec, na ČT2 je teraz cestopis z Kalábrie...asi mám nového koníčka :)

Želám všetkým pekný a kľudný večer!